En dag att minnas mamma

Den 6:e mars 2019 skulle min mamma Ingrid fyllt 80 år. Men fredagen den 13:e mars för 10 år sedan avled min mor i lungcancer. Hon blev 70 år och en vecka. Vi fick beskedet under sommaren året innan. Det gick inte att operera. Det var en tung och tråkig tid.

mammas grav
Mors grav den 6:e mars 2019.

Den 6:e mars 1939 fick min morfar Sten Lilja och mormor Göta Lilja (född Lagervall) en dotter på Södersjukhuset i Stockholm. Morfar var 26 år och mormor 23 år.

mormor och morfar
Göta och Sten Lilja (mormor och morfar) 1939.
mamma och mormor
Mormor Göta med mamma Ingrid 1939.

1939 var det andra tider. Andra världskriget startade i september 1939 och det var oro i värld. Det är svårt att föreställa sig hur tillvaron var i Stockholm under 40-talet.

Mamma träffade sin kärlek och flyttade från Stockholm till Småland under mitten av 50-talet. 1958 föddes min äldsta bror och två år senare föddes min näst äldsta bror. Mamma var då 21 år gammal och tvåbarnsmor.

Mamma och mina bröders pappa skiljde sig i slutet av 60-talet. Mamma träffade min pappa och jag föddes 1972. Mamma var då 33 år gammal. Detta förhållandet varade inte så länge och jag växte upp med en ensamstående mor. Under 70-talet var det inte frågan om delad vårdnad utan kanske en helg i månaden eller varannan månad som jag var hos pappa.

Det var lite om livet. Vi hörs!

/Hans