Idre fjällmaraton 2019

Nu var det avklarat. Idre fjällmaraton 2019. 45 kilometer fjällöpning. Starten var vid Idre fjälls torg som ligger vid en skidanläggning några kilometer från Idre samhälle. Starten gick klockan 10:00. Vädret var vindstilla och runt 15 grader. Perfekta förhållande. Senare på dagen blev det lite mulet och några regndroppar slog i backen. Men det var bara skönt.

Hans är förväntansfull dagen innan Idre fjällmaraton 2019.
Hans är förväntansfull dagen innan Idre fjällmaraton 2019.

I början av loppet var det steniga stigar. Sedan kom man upp på kalfjället och såg vyerna och vidderna. Fantastiskt att uppleva. Efter en sväng uppe på fjället bar det av neråt och sedan fick man springa en hel del myrlöpning. Det var blött och tungt. Mot slutet var det åter några rejäla stigningar och då gick man upp för branterna med tunga ben. Jag kom i mål på Idre fjällmaraton efter drygt 8 timmar. Ingen bra tid. Men när det gäller fjällöpning bryr jag mig inte om tiden. Det är upplevelsen som är viktig. Det får ta den tiden det tar.

Starten dagen innan Idre fjällmaraton 2019.
Starten dagen innan Idre fjällmaraton 2019.
Hans ger tummen upp på Idre fjällmaraton 2019.
Hans ger tummen upp på Idre fjällmaraton 2019.

Anmälde mig till fel fjällmaraton

När jag tidigare i somras hade bestämt mig för att jag skulle springa fjällmaraton sökte jag på Google. ”Fjällmaraton den 24 augusti”. Jag visste vilket datum loppet som jag hade tänkt springa gick. Jag fick upp ett lopp och anmälde mig. När jag fick bekräftelsen stämde inte uppgifterna. Satan! Jag hade anmält mig till fel fjällmaraton. Efter max 5 minuter skickade jag e-post och ville avanmälan mig. Skrev att jag valt fel fjällmaraton. Men nej. Det gick inte. Efter ett antal e-post till företaget som tog emot anmälningarna, kortbetalningen (ett norsk företag) fick jag svar från tävlingsledaren:

Hej Hans!

Tack för ditt mail och tråkigt att läsa att du ångrar ditt köp, även om vi läser att det var ett misstag.

Som arrangör behöver vi hålla de ramar som gäller för anmälan till loppet och får rekommendera dig att försöka sälja startplatsen vidare till annan deltagare. 

Av loppets namn, Idre Fjällmaraton, framgår att loppet arrangeras i Idre. 
Den paragraf du hänvisar till gäller inte för idrottsevenemang. (Lag (2005:59) om distansavtal och avtal utanför affärslokaler)

Undantag för ångerrätten 11 §
Ångerrätt gäller inte för avtal som 12. avser kulturevenemang, idrottsevenemang eller någon annan liknande fritidsaktivitet, servering, catering eller någon annan liknande tjänst, inkvartering, varutransport eller biluthyrning, om näringsidkaren ska tillhandahålla tjänsten på en bestämd dag eller under en bestämd tidsperiod, eller

Länk: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-200559-om-distansavtal-och-avtal-utanfor_sfs-2005-59

Med vänlig hälsning,

D. A., tävlingsledare

Det fjällmaraton som jag hade tänkt springa gick i Sälen cirka 10 mil söderut. Nu fick jag köra 2×10 mil extra eftersom jag bor i södra Sverige. Så man bör inte vara för snabb när man anmäler sig till löptävlingar. Vad jag vet nu gick det 3 stora fjällmaraton den 24 augusti 2019. Nu har jag avklarat ett. Nästa år kanske det blir Sälen eller något annat fjällmaraton.

Campingen Renen vid Idre fjäll

Jag åkte mot Idre fjäll efter arbetet under torsdagen. Stannade lite ovanför Mariestad vid ett naturreservat och sov i husbilen. Under fredagen körde jag de resterande milen upp till Idre fjäll. Det var ganska exakt 70 mil dit. Lång resa för att springa en löptävling.

Campingen Renen vid Idre fjäll.
Campingen Renen vid Idre fjäll.

Vid cirka klockan 16:00 tiden var jag framme. Checkade in vid hotellets reception. Jag hade bokat plats på den nya campingen Renen. Parkerade husbilen och bytte om till löpkläder. Klockan 17:00 var det ordnat med uppladdnings-löpning inför lördagens lopp. Vi var runt 20-30 personer som sprang lättare löpning och fick tipps och trix inför lördagens lopp. Det var skönt att röra på kroppen efter två dagars bilkörning.

Campingen Renen fick besök av en ren.
Campingen Renen fick besök av en ren.

Efter löpningen duschade jag och sedan var det uppladdnings-buffé vid hotellet.

Mina grannar på campingen Renen var fascinerade av en ren som gick på området. Givetvis skulle det dokumenteras med mobilfoto. Jag antar att de lägger upp bilderna på sociala medier. Jag var mer fascinerade av campinggrannarna som stod där med sina mobiler.

Nya lopp – nya mål

Efter det att man haft ett mål och genomför det – gäller det att sätta upp nya. Så fungerar jag. Ständigt sätter jag upp kortsiktiga mål och långsiktiga mål.

Mitt nästa större lopp (mål) är Lidingöloppet 30 kilometer som jag ska springa lördagen den 28 september 2019. Det som jag måste träna mer på är långdistanslöpning. Jag måste ha fler träningspass på över två timmar. Sen är det också fler intervall-pass.

Men så är det nästan alltid. Man känner att man har tränat för lite inför ett lopp. När blir man nöjd?

Vi hörs!

Hans