Ljus i vintermörkret

Att tända levande ljus och se lågorna fladdra är rogivande. Det ger en fin stämning i rummet. Jag brukar göra det när jag tittar på TV. Ett fat med ljus på bordet och två värmeljus framme vid TV:n.

Levande ljus på ett fat
Levande ljus är rogivande.

För några år sedan drev jag en e-handel och sålde bara levande ljus. Det var blockljus, kronljus, doftljus, klotljus, värmeljus med mera. Jag hade ljus i olika färger och former. Men de som sålde mest var vanliga vita blockljus.

Anledningen till att jag sålde levande ljus var att en kompis importerade ljus från Bulgarien och hans lager låg nära Ullared. Så jag hade tillgång till ljusen när jag fick ordrar i min webbshop. På så vis behövde jag inte köpa in eget lager. Men det var svårt att sälja levande ljus på nätet. Produkterna var tunga och frakten blir då dyr, så det åt upp förtjänsten. Sedan fick man jobba mycket med annonsering på nätet och det kostade också en del. Så jag lade ner verksamheten efter något år. Det var dock en lärorik period.

Besökte bulgarisk ljusfabrik

Showroom med levande ljus
Showroom vid ljusfabriken.

Jag och min ljusimportör åkte till Bulgarien och besökte ljusfabriken vid ett tillfälle. Det var en intensiv resa på ett par dagar. Men det som jag kommer ihåg från resan var givetvis fabriksbesöket men också bulgariska blommor och shopskasallad. Besöket på fabriken var intressant. Man fick se produktionen och de olika ljusprodukterna. Fabriken var modernare än vad jag hade tänkt att det skulle vara.

Bulgariska blommor

Bulgariska blommor med  kraftfulla färger
Bulgariska blommor med kraftfulla färger.

När min ljusimportör hade affärsmöte med fabriksägaren gick jag en sväng på stan och då gick jag förbi en blomsteraffär. Det jag tyckte var lite konstigt med blommorna var de kraftfulla färgerna. De så nästan onaturliga ut.

Shopskasallad

Bulgarisk shopska sallad på tallrik
Bulgarisk shopskasallad.

Senare på kvällen träffade vi fabriksägaren och åt på en fin resturang. Vi började med en shopskasallad. Det var också en upplevelse. Shopskasallad innehåller tomater, gurka, paprika, persilja, solrosolja/olivolja, rödvinsvinäger och smulad bulgarisk vitost. Shopskasallad är bulgarernas egna version av den grekiska tomat- och fetostsalladen, läste jag på nätet.

Så veckan tips är att tända ett ljus och gör en resa.

Vi hörs!

/Hans