Näringslivsdagen Falkenberg 2019

Idag var jag på Näringslivsdagen Falkenberg och lyssnade på intressanta föredragshållare. Det är tredje året i rad som jag varit på denna tillställning, som föreningen Näringslivet Falkenberg håller i tillsammans med sina samarbetspartners. Man bli väldigt inspirerad efter att ha varit på Näringslivsdagen Falkenberg och man får många idéer efter denna dag. I år var temat: Ledarskap & Engagemang – konsten att känna tillsammansskap.

Mingel på Näringslivsdagen Falkenberg 2019.
Mingel på Näringslivsdagen Falkenberg 2019.

Efter inledande frukost-fika-mingel var det dags för dagens första föredragshållare: Bettina Kashefi. Hon är chefekonom på företagsorganisationen Svenskt Näringsliv. Rubriken för föredraget var: “Ekonomiska läget i Sverige – hur ser våra utmaningar ut framöver?”. Det brukar alltid vara någon från organisationen Svenskt Näringliv som pratar och det är mer eller mindre intressant. Svenskt Näringsliv är en intresseorganisation som driver sina frågor och kanske inte alltid är så intressant att lyssna på.

Nästa punkt på programmet hade rubriken “Drömläge FBG – riskkapital och drömmar lyfter Falkenberg” och här pratade Jan Melkersson, näringslivschef, Paul Klinteby, näringslivsutvecklare och Karin Torstensson, landsbygdsutvecklare.

Stefan Sjöstrand pratar om produktutveckling på IKEA
Stefan Sjöstrand pratar om produktutveckling på IKEA med mera.

Dagens andra föredragshållare var Stefan Sjöstrand som arbetar på IKEA. Rubriken för föredrager var: “Förändring i en tid som aldrig står still – hållbar produktutveckling i ett globalt företag”. Stefan kändes sympatisk och honom skulle man vilja ha som chef. Med driv, inspiration och engagemang pratade han om IKEA-familjens filosofi när det gäller produktutveckling och företagande. Han berättade anekdoter om Ingvar Kamprad och det är alltid uppskattat.

Annika R Malmberg inspirerade
Annika R Malmberg inspirerade på ett roligt och intressant sätt.

Dagens tredje föredragshållare var Annika R Malmberg som är proffsföreläsare och författare, vilket man märkte direkt. Rubriken för föredraget var: “Färgstarkt ledarskap ger framgång – hur jobbar vi bäst med olika människor?”. Annika pratade om olika personlighetstyper och att skapa team. Hon använde “filosofin” eller “den pedagogiska modellen” om att dela in personlighetsdrag i fyra färger. Färgerna är:

  • Havsblå (analytisk, kvalitet, kritiskt granskande)
  • Eldröd (resultat, handling, målinriktad)
  • Skogsgrön ( harmoni, relationer, vara en i familjen)
  • Solgul (påverka, synas, kreativ)

Det finns ett test på Annikas företags hemsida som man kan göra för att se vilken färg man är. Jag gjorde testet två gånger och fick samma resultat båda gångerna. Jag är havsblå. Men jag känner att jag är alla färgerna mer eller mindre.

Man är inte en färg utan en blandning av alla färger och om man ska skapa ett vinnande team kan det vara bra att ta hänsyn till de olika personlighetsdragen som medlemmarna har med utgångspunkt i färgfilosofin.

Årets Falkenbergaren 2018

Årets Falkenbergaren blev landsbygdsutvecklare Karin Torstensson
Årets Falkenbergaren 2018 blev landsbygdsutvecklare Karin Torstensson.

Efter lunchen var det dags för utdelning av utnämningen Årets Falkenbergaren 2018 och i år gick det till landsbygdsutvecklare Karin Torstensson.

Dagens fjärde föredragshållare var Jonas Eriksson som varit Sveriges mest framgångsrika fotbollsdomare genom tiderna. Rubriken för föredraget var: “Att vara chef över Zlatan, Messi och Ronaldo – att bygga ett team och team och ta beslut under extrem press”.

Jonas Eriksson pratar om att vara chef över  över värdens bästa fotbollsspelare
Före detta fotbollsdommaren Jonas Eriksson pratar om att vara chef över värdens bästa fotbollsspelare.

Det var intressant att lyssna på när Jonas berättade om sitt liv som fotbollsdomare och företagare. Man fick en inblick i hur det är att vara fotbollsdomare på hög nivå. Det märktes också att han var en van föredragshållare. Med pedagogik och bra bilder tog han med oss i publiken in på fotbollsplanen och beskrev olika situationer.

Dagens femte föredragshållare var Mark Levengood som hade rubriken: “Förföljd av en formtopp – om kontinuerlig kreativitet”. Mark är känd som programledare i TV, författare och Unicef-ambassadör. Han levererade olika historier på ett humoristisk sätt.

Historieberättaren Mark Levengood underhöll publiken
Historieberättaren Mark Levengood underhöll publiken.

Årets Näringslivsdag var bra. Det kändes som det flöt på bra. Tidigare år har det ibland varit stressat med tiden mellan de olika punkterna. Men inte i år.

Jag bör nämna årets moderator Mats Randér som på ett tydligt och behagligt sätt lede dagens program. Han sjöng och spelade en fantastisk version av Aviciis låt “Wake Me Up” tillsammans med Robets Wells.

Nästa år är Näringslivsdagen Falkenberg den 4:e mars och jag kommer förmodligen att vara där igen och bli inspirerad. Jag har filosofin att mata mig själv med kunskap, inspiration från intressanta personer och böcker. På så vis kan man utveckla sig själv och de olika idéerna man har. Gör det du med.

Vi hörs!

Hans