Snö, kyla och skidor

I veckan kom det lite vinter till Ullared. Några grader kallt och snö. Jag är inte så förtjust i kyla och snö nu för tiden. När man var liten kände man inte kylan. Då kunde man vara ute hela dagen och exempelvis bygga snökoja. Man kunde åka skidor en hel dag och man frös nästan aldrig. Nu känns det som man ska tappa fingrarna när man går ut med soporna eller ska gå till bilen.

Soluppgång i Ullared.

Kyla och köld har också med luftfuktighet att göra. Ibland fryser man jättemycket när det är runt 0 grader och sedan när det blir -10 grader fryser man inte alls. Man ska nog inte klaga. Det är sällan det är 20-30 minusgrader här i södra Sverige, som tur är.

Skidbacken Trollhöjden i Ullared.

Slalombacke i Ullared

Vid campingen i Ullared finns det en skidbacke som heter Trollhöjden. Det är Ullareds slalomklubb som har hand om skidbacken. De har flera fina snökanoner så när det blir kallt kan de göra snö. Får de ihop tillräckligt med snö öppnar de backen för allmänheten. De senaste åren har de haft öppet några veckor.

Längdskidor utanför Ullared

Om man är intresserad av att åka på längden finns det två populära ställen att åka längdskidor på utanför Ullared. Det ena ligger i Ätran och det andra ligger i Åkulla, vid Åkulla Friluftsgård. Det är 13 km till Åkulla och 18 km till Ätran från Ullared.

I Ätran är det Ätrans IF som håller i Ätrans skidcenter och i Åkulla är det Åkulla skidallians som har han om skidspåret. Åkulla skidallians är en ideell förening som består av de fyra klubbarna: Ringhals IF, OK Nacke, FK Friskus, och OK Löftan.

Vintern inte bara kyla

Man ska inte klaga på vintern. Här i södra Sverige är vintrarna inte så långa. När man är ute på promenad i skogen och betraktar vinterlandskapet får man faktiskt energi. Den vita snön lyser upp tillvaron och iskristallerna knastrar i vintersolen. Ljuset börjar komma tillbaka på kvällarna och årstidernas skiftningar är väldigt vackra.

Vi hörs!

/Hans