Ultravasan 90 km löpning – en dag att minnas

Idag för 2 år sedan sprang jag Ultravasan 90 km. En utmaning utöver det vanliga. Innan Ultravasan hade jag ”bara” sprungit drygt 60 km som längst. Det var nere i Skåne på Kullamannen. Nu var det 30 km till att springa.

2017 fyllde jag 45 år och att springa Ultravasan 90 km var en födelsedagspresent till mig själv. Veckan före loppet bodde jag på Högfjällshotellet i Sälen några dagar och sprang på fjället. Tog det lugnt. Dagen innan loppet åkte jag till ett nytt boende i Mora som jag hittade på AirBnB. Det var ett rum i en privatbostad. Paret som bodde i huset flyttade ut till sommarstugan. Jag och fyra löpare till flyttade in i huset. Mitt rum blev dottern i husets rum. Det var mycket rosa och gulliga dockor i rummet minns jag. Men bra boende. De är väl vana att hyra ut rum i Mora eftersom det är många som gör vasaloppen.

Hans vid starten av Ultravasan 90 km
Hans anländer till starten av Ultravasan 90 km 2017.

Starten på Ultravasan gick klockan 05:00 på morgonen. Jag åka buss från Mora till Sälen där starten var. Det var 10-15 grader och lätt duggregn ute. Efter den obligatoriska pepp-musiken gick starten. Sedan var det bara att springa. Kilometer efter kilometer. Mil efter mil. Det gick okej att springa. Man hade varje vätskekontroll som mål. I perioder regnade det mycket och man började frysa en del. Mot slutet av Ultravasan klarnade det upp lite och målgången i Mora var fantastisk. Hejarop, trötthet och positiva känslor i kroppen. Jag klarade det!

Tankens kraft

Hans vid målet på Ultravasan 2017
Hans vid målet på Ultravasan 90 km.

Ultravasan eller alla längre lopp är egentligen ingen fysisk utmaning utan mer en psykisk utmaning. Det gäller att slå bort de negativa tankarna i huvudet att man är trött, hungrig och att kroppen/benen gör ont. Bara mata på. Försöka att hålla farten och få i sig näring regelbundet. Smärtan och tröttheten går också i perioder under ett längre lopp. Upp och ner. Men tankens kraft vinner över musklerna. Kroppen klarar av mycket mer än man tror.

Jag kom i mål men det tog sin tid. Som vanligt efter ett längre lopp känner man att man borde tränat mer och då fler långpass. Man kan inte nog understryka att springa långpass när man håller på med maraton-distanser eller längre.

Efter Ultravasan gjorde jag en liten film som finns på YouTube. Här nedan kan du se filmen: Lilja springer Ultravasan 90 km 2017

Idre fjällmaraton kommande utmaning

Under min semester i somras var jag uppe i fjällen och sprang. Först var jag i Idre fjäll och sedan vid Grövelsjöns fjällstation. Grövelsjön var fantastiskt med kalfjället bara några hundra höjdmeter ovanför fjällstationen.

Hans springer på fjället
Hans förbereder sig för fjällmaraton sommaren 2019.

Den 24 augusti ska jag springa Idre fjällmaraton 45 km och det kommer att bli en utmaning. Hoppas det blir okej väder. Att springa fjällmaraton är inte som att springa Stockholm maraton, vilket jag gjort över tio gånger. Terrängen är annorlunda med slingriga stigar, sten och branter. Men samtidig en fantastisk upplevelse med vidderna och vyerna på fjället. Jag skriver mer om detta i ett framtida blogginlägg.

Vi hörs!

Hans